Sökmotorstädning

Sökmotorstädning

Sökmotorstädning eller google-städning, om det enbart gäller den för närvarande största sökmotorn google, handlar om att jobba med att rensa bort oönskade sidor som rankar högt i sökmotorerna och som handlar om en själv eller sitt företag.
Det kan handla om egna gamla bilder eller inlägg som man inte längre står bakom eller vill associeras till, eller inlägg som andra har gjort, t.ex. kritik eller smutskastning som inte längre är aktuell men som ändå syns högt i sökmotorernas resultat på relevanta sökningar.

Om det är bilder eller inlägg som man själv har publicerat kan man förhoppningsvis ta bort sidan helt och hållet, eller avsluta konton i communities där bilderna ligger.

Om det är andra som har publicerat bilder där du är taggad med namn kan du genom att själv vara medlem i communityt ta bort taggen av dig själv, eller be personen ta bort bilden helt.

Om det är inlägg som andra har gjort kan man antingen försöka kontakta den som ligger bakom publiceringen och förklara situationen och be dem ta bort innehållet. Ett vänligt och ödmjukt bemötande brukar fungera bättre än hot och hårda ord.
Alternativt kan man skapa eget nytt innehåll med den aktuella informationen eller ranka upp existerande sidor som innehåller önskvärd information så att de oönskade sidorna trycks bort och inte uppmärksammas lika lätt i sökresultatet.

Dokumentären Du är googlad belyser fenomenet google-städning ur olika perspektiv.